Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Από Δευτέρα…. Συνενώσεις και δίκτυα!

Ψάχνοντας δυο πρώτες σκέψεις σαν ένα χαιρετισμό για τη νέα ιστοσελίδα στο χώρο του Ελληνικού φαρμακείου το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό είναι η ανάγκη για τις νέες συνεργατικές μορφές των φαρμακείων. Το αίτημα αυτό είναι στα χείλη όλων, στα άρθρα όλων, στις ιστοσελίδες και τα blog. Όλοι συμφωνούν ότι έχουμε αργήσει, όλοι συμφωνούν ότι είναι αναγκαίο, όλοι αναρωτιούνται τι περιμένουμε. Το θέμα έχει καταντήσει σαν δίαιτα που πρέπει κάποιος να ξεκινήσει, ξέρει ότι είναι απαραίτητο, και με ενθουσιασμό είναι σίγουρος ότι θα ξεκινήσει από… Δευτέρα! Την άλλη Δευτέρα όμως…


Σίγουρα ο τρόπος της επιχειρηματικότητας που ένας ολόκληρος κλάδος εφαρμόζει δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά και η αναβλητικότητα που επιδεικνύει είναι προβληματική. Από τη θέση αυτή θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια και συμβολή ώστε να γίνει το βήμα παραπάνω που χρειάζεται.

Όποιος μπορεί να προσφέρει ιδέες και σκέψεις ήρθε η ώρα να το κάνει. Πολύ περισσότερο όποιος έχει τη δυνατότητα να αρχίσει αυτές τις ιδέες να τις κάνει πράξη οφείλει να ξεκινήσει. Ακόμα και αν στην αρχή θα είναι δίπλα του μόνο μια μειοψηφία. Αυτοί οι ηρωικοί πρωτοπόροι αν κατορθώσουν να δώσουν ένα λειτουργικό παράδειγμα επιτυχίας τα υπόλοιπα θα προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα. Οι μεγάλες πορείες αρχίζουν με ένα μικρό βήμα.

Για να είναι κάτι υγιές όταν μεγαλώσει πρέπει να το φροντίζεις από μικρό. Η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει και την πλήρη συμμόρφωση των μελών της με την φαρμακευτική δεοντολογία. Η χρήση οποιουδήποτε εργαλείου από το μαχαίρι ως την πυρηνική ενέργεια εξαρτάται από το ήθος αυτού που το χρησιμοποιεί. Αυτές οι συνεργασίες θα παραμείνουν άψυχα εργαλεία εάν δεν καλλιεργηθεί παράλληλα και η ηθική τους διάσταση. Ο σεβασμός στους συναδέλφους και η επιβεβλημένη τήρηση της φαρμακευτικής δεοντολογίας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία οποιουδήποτε εγχειρήματος. Και αν αναρωτηθεί κάποιος πως σε μια διαλυμένη κοινωνία με ένα επιχειρηματικό περιβάλλον κινούμενη άμμο μπορεί να επιβιώσει ένας οργανισμός που διέπεται από ηθικές αρχές η απάντηση είναι μία. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιβιώσει με διάρκεια. Αλλιώς πολύ γρήγορα θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη.