Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία: Ένα… νόμισμα με δύο όψεις

Το θέμα της συνταγογράφησης μόνο με την δραστική ουσία και όχι με την εμπορική ονομασία επαναφέρουν τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, με τον υπουργό ΥγείαςΑνδρέα Λοβέρδο μάλιστα, στη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την οποία και ενημέρωσε για την πολιτική φαρμάκου, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσει η συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας και στα ασφαλιστικά Ταμεία, δεδομένου ότι το μέτρο σημείωσε επιτυχία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου εφαρμόστηκε.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ.Αμπατζόγλου τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του μέτρου στα νοσοκομεία και πιλοτικά, για κάποιες ουσίες, στα ασφαλιστικά ταμεία.


Η πρόθεση ωστόσο της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου στο όνομα της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα από τον περιορισμό της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης έχει ήδη από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανακοινώθηκε προκάλεσε την έντονη αντίδραση των γιατρών που μιλούν για μέτρο που ουσιαστικά θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.
Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υποστηρίζει ότι πίσω από τη διάταξη για τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία κρύβεται η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σε βάρος της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται προς τους πολίτες – ασφαλισμένους, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι οι γιατροί δε θα επιτρέψουν παιχνίδια με την υγεία των πολιτών.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ οι γιατροί είναι αντίθετοι στη ρύθμιση επειδή:

  1. Είναι μια ρύθμιση που ουσιαστικά αφαιρεί από τους θεράποντες ιατρούς τη δυνατότητα να παρέχουν στους ασθενείς τους τη θεραπεία που οι ίδιοι κρίνουν ότι είναι απαραίτητη και για την οποία μόνον οι ιατροί είναι και πρέπει να παραμείνουν υπεύθυνοι. Θέτει ουσιαστικά σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, για να εξυπηρετήσει καθαρά λογιστικές ανάγκες.
  1. Η συγκεκριμένη ρύθμιση υπηρετεί έναν και μόνον στόχο , τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, σε βάρος της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται προς τους πολίτες – ασφαλισμένους. Για μας τους γιατρούς πάνω από όλα είναι η υγεία.
  1. Αν εφαρμοστεί η ρύθμιση αυτή, παύουν οι γιατροί να είναι αυτοί που θα ορίζουν ποια πρέπει να είναι η κατάλληλη θεραπεία και το κατάλληλο σκεύασμα για την αποκατάσταση της υγείας κάθε ασθενή, και η ευθύνη αυτή μετατίθεται με εντελώς αντιεπιστημονικά κριτήρια στους φαρμακοποιούς και στις Διοικήσεις των Ταμείων. Εξέλιξη που θα έχει δυσμενείς συνέπειες για την υγεία των πολιτών.
  1. Ο στόχος της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης και ο αποτελεσματικός έλεγχος επιτυγχάνεται με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης , που έστω και με καθυστέρηση ετών , επιτέλους εφαρμόζεται και στη χώρα μας. Γιατί η Κυβέρνηση ακυρώνει στην πράξη αυτό το σωστό μέτρο; Τι συμφέροντα εξυπηρετεί;
  1. Αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ρύθμιση της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, είναι αδύνατον να περιοριστεί η δαπάνη που προκαλούν  στο ασφαλιστικό σύστημα τα πρωτότυπα φάρμακα. Ενώ είναι βέβαιο ότι θα έχουμε αύξηση της δαπάνης κι όχι μείωση , αφού θα μετατοπιστεί η συνταγογράφηση σε ακριβότερες δραστικές ουσίες. Πως σκοπεύει η Κυβέρνηση να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη;
  1. Η Κυβέρνηση οφείλει να μας πει σε ποιες χώρες της Ευρώπης εφαρμόζεται υποχρεωτικά η συνταγογράφηση με δραστική ουσία. Γιατί οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι μόνον σε δύο χώρες ακόμη εφαρμόζεται, κι αυ΄τες δεν φημίζονται για την ποιότητα του συστήματος υγείας τους.
  1. H Κυβέρνηση δεν μας λέει με ποιο τρόπο θα αποτρέψει τη μαζική εισαγωγή αμφίβολης ποιότητας φαρμάκων ( ή ακόμη και πλαστών)  από χώρες χαμηλού κόστους όπως η Κίνα και η Ινδία.
  1. Το θεσμοθετούμενο μέτρο στοχεύει στο να οδηγήσει τους πολίτες στον εξαναγκασμό να πληρώσουν από την τσέπη τους το φάρμακο που εμπιστεύονται και έτσι το Δημόσιο και τα Ταμεία να εξοικονομούν χρήματα.
  1. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι το αντίδωρο που προσφέρει η κυβέρνηση στους συνάδελφους φαρμακοποιούς, ενόψει της περικοπής του κέρδους τους με τα μέτρα που προωθεί για τον κλάδο τους, με μοναδικό σκοπό να κάμψει τις αντιδράσεις τους. Το ίδιο επιχειρούν να κάνουν και με τους συναδέλφους μας ιατρούς, που για να τους δελεάσουν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΠΥ, τους δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις δομές του ΕΣΥ μια φορά την εβδομαδα.
Ειδικά αυτό το τελευταίο επιχείρημα αλλά και ο τρόπος που προειδοποιεί ο ΙΣΑ ότι θα αντιδράσει εφόσον η Κυβέρνηση και το Υ.Υ.Κ.Α. εμμένουν στη ρύθμιση, αντιπροτείνοντας «ο ιατρός, ως αποκλειστικά υπεύθυνος της χορηγούμενης θεραπευτικής αγωγής, να αναγράφει το σκεύασμα της επιλογής και εμπιστοσύνης του και με ευθύνη του Φαρμακοποιού ή του αντίστοιχου αρμόδιου φορέα να χορηγείται, εάν κρίνεται σκόπιμο, έτερο “ισοδύναμο”  σκεύασμα» οδήγησε τον «ΚτΦ» να αναζητήσει εάν υπάρχει αντίλογος υπέρ της δραστικής ουσίας στη συνταγογράφηση από την πλευρά των φαρμακοποιών.
Ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές, μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής μιλώντας στον «ΚτΦ» αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της συνταγογράφησης με την δραστική ουσία, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το συγκεκριμένο θέμα.
Η άποψη του κ. Δαγρέ είναι ότι η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία:
  • Βελτιώνει θεαματικά την επιστημονική ποιότητα γιατρών-φαρμακοποιών (από 11.000 παραπλανητικά εμπορικά ονόματα θυμούνται μόλις τα 1.000 πραγματικά ονόματα των φαρμάκων).

  • Εξαφανίζει τα αθέμιτα κίνητρα υπερσυνταγογράφησης (παράνομες συναλλαγές εταιρειών-γιατρών) χωρίς να τα αντικαθιστά με τίποτα ανάλογο (οι φαρμακοποιοί δεν συνταγογραφούν άρα δεν επιλέγουν ούτε θα επιλέγουν μεταξύ φαρμάκων για να υπάρχει κίνητρο να λάβουν ανταλλάγματα από τις εταιρείες. Θα χορηγούν το φάρμακο που επιλέγει ο γιατρός με τρόπο προσιτότερο από σήμερα).

  • Επιτρέπει την εύκολη σύνταξη Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων γραμμών συνταγογράφησης ώστε να μπορεί να παρεμποδιστεί η αντικατάσταση παλαιών, δοκιμασμένων και φθηνών φαρμάκων από νεότερα, ακριβότερα και όχι απαραίτητα καλύτερα.

  • Αποτελεί την απαραίτητη συνθήκη για την εφαρμογή της διασυνοριακής συνταγογράφησης, άρα και της διασυνοριακής παροχής φαρμακοθεραπείας, που σχεδιάζεται αυτή την εποχή από την Ε.Ε.

  • Λόγω των δύο παραπάνω λόγων η δραστική ουσία θα ελαφρύνει θεαματικά τη Φαρμακευτική Δαπάνη.

  • Η δραστική ουσία στη συνταγογράφηση αποτελεί αυτονόητο θεσμό εδώ και δεκαετίες για το σύνολο σχεδόν των χωρών του Ανεπτυγμένου Κόσμου, με πιο πρόσφατο παράδειγμα στην εφαρμογή της την Ισπανία (μόλις τον περασμένο Αύγουστο καθιέρωσε την υποχρεωτική συνταγογράφηση αποκλειστικά με δραστική ουσία, έχοντας υπολογίσει εξοικονόμηση πάνω από 1,3 δις ευρώ, (10% της συνολικής δαπάνης).

Μάλιστα ο κ. Δαγρές στα επιχειρήματά του υπέρ της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία συμπεριλαμβάνει και τα:

  • Κίνητρα χρήσης φαρμάκων από την Ελληνική Παραγωγική Βιομηχανία, εξηγώντας ότι:

Α) Οι ελληνικές παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες είναι επιχειρήσεις «εντάσεως εργασίας» (προσφέρουν γόνιμη Ανάπτυξη) σε αντιδιαστολή με τις μη παραγωγικές φαρμακευτικές εταιρείες εισαγωγής που αποτελούν επιχειρήσεις «εντάσεων κεφαλαίου» (προσφέρουν άγονη Ανάπτυξη).
Είναι προς την κατεύθυνης του Δημόσιου Συμφέροντος και της καταπολέμησης της ανεργίας η ανάγκη διαφορετικής φορολογικής μεταχείρισης μεταξύ των επιχειρήσεων αυτών των δύο κατηγοριών.

Β)  Οι ελληνικές παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες ασκούν αξιόλογη εξαγωγική δραστηριότητα και επενδύσεις σε υποδομές, δύο χαρακτηριστικά που επίσης απουσιάζουν από τις Φαρμακευτικές Εταιρείες εισαγωγής (πολυεθνικές και ελληνικές εισαγωγικές).
Σε ένα πρόγραμμα Δημοσίως Επενδύσεων ή/και αξιοποίησης Κοινοτικών Πόρων για Ανάπτυξη είναι αυτονόητο ότι οι ελληνικές παραγωγικές Φαρμακοβιομηχανίες θα είναι στις κορυφαίες θέσεις προτεραιότητας για προτίμηση επενδύσεων.

Γ)  Σε  περιπτώσεις Δημόσιων Διαγωνισμών Προμήθειας φαρμάκων (όπως π.χ. οι δημοπρασίες του ΕΣΥ), χάρη στα παραπάνω μοναδικά πλεονεκτήμα Δημόσιου Ενδιαφέροντος των ελληνικών παραγωγικών Φαρμακοβιομηχανιών, είναι αναμενόμενο να υπερέχουν σε προτεραιότητα προτίμησης από εισαγωγικές Φαρμακευτικές Εταιρείες βάσει νομοθετικών προβλέψεων.
Με αυτόν τον τρόπο καταπολεμάται και αποφεύγεται και το παράνομο διεθνές φαινόμενο του dumbing τιμών στα φάρμακα σε βάρος της Ελλάδας, φαινόμενο που ασκούν κατά κόρον ξένες εταιρείες με τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην Οικονομία, την Απασχόληση και την Ευημερία του πληθυσμού μίας χώρας.

«Με τους παραπάνω τρόπους σαν γενικό πλαίσιο» καταλήγει ο κ. Δαγρές, «η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει τα ωφέλη τόσο της συνταγογράφησης με δραστική ουσία όσο και της προστασίας της τόσο πολύτιμης ελληνικής παραγωγικής Φαρμακοβιομηχανίας ταυτόχρονα».

Νοέμβριος 2011Ο Κόσμος του Φαρμακείου