Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Γιάννης Δαγρές: «Αγώνας αυτοάμυνας και όχι κινητοποίηση η αναστολή στον ΕΟΠΥΥ»

Σε τηλεφωνική συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Γιάννη Ψάλτη εξέθεσε τα άμεσα προβλήματα του κλάδου των φαρμακοποιών το μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Γιάννης Δαγρές. «Η πρόταση που μας έγινε από μεριάς υπηρεσιακής κυβέρνησης δε μας καλύπτει σε καμία περίπτωση» είπε ο κ. Δαγρές αφού δε δίνει λύση στο φλέγον θέμα της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ που αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα στην ομαλότητα της φαρμακευτικής περίθαλψης. «Έχουμε κόψει ήδη επιταγές προς τους προμηθευτές μας, κινδυνεύουμε να χάσουμε τις περιουσίες μας αν αυτές δεν καλυφθούν έγκαιρα, 2000 φαρμακεία είναι ήδη στον Τειρεσία, θα μπουν πολλά περισσότερα τις επόμενες ημέρες αν δε γίνει κάτι» είναι μερικές μόνο εκφράσεις που δηλώνουν την κραυγή απόγνωσης χιλιάδων φαρμακοποιών οι οποίοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία για το μέλλον των φαρμακείων τους.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Γιάννης Δαγρές:


Το θέμα δεν είναι προσωρινό ούτε λύνεται με μερικά ψίχουλα που προτείνει να δώσει ο ΕΟΠΥΥ. Αυτά αποτελούν στάχτη στα μάτια για να συνεχίσουμε να δίνουμε φάρμακα πιστώνοντας ακόμα περισσότερο με χρέη τις ατομικές μας επιχειρήσεις.Ακόμα και ολόκληρο τον μήνα Μάρτιο να πληρωθούμε, το ίδιο πρόβλημα θα σκάσει τον επόμενο ή τους επόμενους μήνες. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε χρέη από το περασμένο έτος, χρέη του ΟΠΑΔ που ανέρχονται σε άλλα 250 εκατομμύρια ευρώ, χρέη για τα οποία έχει ήδη περάσει νομοθετική ρύθμιση για την αποπληρωμή τους, χρήματα όμως που δυστυχώς δεν έχουμε δει να πιστώνονται στους λογαριασμούς μας… Για αυτά τα χρήματα όμως θα κληθούμε σε λίγες μέρες να πληρώσουμε φόρους, έκτακτες εισφορές ενώ έχουμε ήδη πληρώσει το ΦΠΑ που αναλογεί… Ζητήσαμε να συμψηφιστούν αυτά τα χρέη όπως έγινε με την φαρμακοβιομηχανία, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτό… Έχουν αφήσει τους ασφαλισμένους έρμαιους, ενώ αποτελεί προπαγανδιστικό κολπάκι να μεταθέτονται οι ευθύνες σε εμάς. Το κράτος είναι ασυνεπές στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του, ποιος ο λόγος να συνεχίσουμε να φορτωνόμαστε χρέη εκτελώντας συνταγές οι οποίες ισοδυναμούν με ακάλυπτες επιταγές που γνωρίζουμε ότι δε θα πληρωθούν ποτέ…
Αποτελεί για μας θέμα αυτοάμυνας, δεν είναι κινητοποίηση, δεν είναι πράξη εγωισμού, δεν είναι συνδικαλιστικός αγώνας. Αποτελεί πράξη αξιοπρέπειας. Όταν είσαι κράτος δεν υπάρχει δε μπορώ, υπάρχει δε θέλω. Την ίδια μέρα που ήταν να πληρωθούμε εμείς, πληρώθηκε ομόλογο αξίας 436 εκατομμυριων ευρώ (ποσό διπλάσιο από τα οφειλόμενα του Μαρτίου που έπρεπε να καταβληθούν) κάπου στην Καραϊβική.
Είναι απαράδεκτο να μας υποχρεώνουν να γινόμαστε εμείς οι φαρμακοποιοί κάφροι, να βρίζουμε, να εισβάλουμε στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ για τα αυτονόητα. Αγωνιζόμαστε για την φαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού λαού αλλά και την δική μας επιβίωση.
Η αγορά λειτουργεί με αδίστακτους όρους, δεν καταλαβαίνει από κοινωνικό πρόσωπο το οποίο έχουμε δείξει και δείχνουμε εμείς οι φαρμακοποιοί συνεχώς. Έχουμε φτάσει όμως στα όριά μας και πρέπει να μας πιστέψετε. Δεν πληρώνεις την επιταγή σου, αυτή σκάει και μπαίνεις στη μαύρη λίστα, στον Τειρεσία, δε θα σε λυπηθεί κανείς. Η τράπεζα και οι προμηθευτές απλά περιμένουν τα λεφτά τους, δε νοιάζονται για τίποτα άλλο. Το πρόβλημα το έχουμε εμείς με το αφερέγγυο κράτος και φυσικά και οι Έλληνες ασφαλισμένοι οι οποίοι στερούνται τα φάρμακά τους.
Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί, αποτελεί θέμα αξιοπρέπειας για εμάς.
Ολόκληρη την ραδιοφωνική συνέντευξη μπορείτε να την ακούσετε στο παρακάτω λινκ:
http://www.skai.gr/player/Radio/?MMID=228773
(από το 1:28:30 και μετά)