Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Απάντηση στον ΕΟΠΥΥ

Σε συνέχεια του από 17-01-2013 δελτίου τύπου σας που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδαwww.farmakopoioi.blogspot.com, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα κάτωθι:

1. Αναφορικα με την ανεκπλήρωτη πληρωμή του μηνός Οκτωβρίου 2012¨ η εξαγγελία “μέσα στις επόμενες μέρες” παραμένει να ηχεί στα αυτιά μας ως έχει από 24-12-2012, αφότου και αναρτήθηκε στη διαύγεια (http://www.pfs.gr/Portals/0/pdf/apofasioktovriou.pdf) το ποσό προς μερική πληρωμή του μηνός Οκτωβρίου 2012, 25 ημέρες πριν και ενώ ήταν ήδη εκπρόθεσμη με βάση τη συλλογική σύμβαση που έχει υπογράφει μεταξύ ΕΟΠΥΥ και φαρμακοποιών, η οποία και σας επισυνάπτεται για το αρχείο σας (http://www.fsth.gr/FilesUP/eopyy/symvasi.pdf). Στο άρθρο 16 αυτής αναφέρονται ρητώς και ευκρινώς τα κάτωθι: Η εξόφληση των λογαριασμών από το Ταμείο (Ε.Ο.Π.Υ.Υ) θα γίνεται εντός της προθεσμίας των 40 ημερών απο της παραλαβής των λογαριασμών ΚΑΤ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 24 πάρ.2 του νόμου 3965/2011, όπως ισχύουν , και δη σε δήλες ημέρες που θα γνωστοποιούνται στον ΠΦΣ στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους για το επόμενο ημερολογιακό έτος. Η Προμήθεια της τράπεζας κι του διατραπεζικου συστήματος ΔΙΑΣ επιβαρύνει τους φαρμακοποιούς, ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ την περίπτωση που αποστέλλεται συμπληρωματική εντολή πληρωμής λόγω υπαιτιότητας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.



Α. Για την ενημέρωσή σας σας δηλώνω ότι: ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΞΟΦΛΗΘΗΚΑΝ σε 40 ημέρες όπως ορίζει η μεταξύ μας υπογράφεισα σύμβαση, αλλά ακόμα και σήμερα με την εκπνοή 92+5 εργάσιμων ημερών καταθεσης μετά, παραμένουμε απλήρωτοι.

Β. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες πληρωμές των καταβληθέντων μηνών για το 2012, που για την ιστορία σας αναφέρω ότι φθάνουν εώς και τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ήσαν χρονικά ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ, προβήκατε τόσο σε απροβλεπτη παρακράτηση φόρο-χαράτσι, υπό τη μάσκα του rebate, που σε κάποιες περιπτώσεις έφθασε και στο 100% του αιτουμενου ποσού του φαρμακοποιού χωρις καμία προειδοποίηση, σχεδιασμό και προγραμματισμό αφήνοντας για μια φορά ακόμη εκτεθιμένους τους κατά τα άλλα  ισότιμους Έλληνες συμπολίτες σας, φαρμακοποιούς, όπως θεωρητικά πάντα ορίζει το σύνταγμα.

Παρά λοιπόν την απρογραμμάτιστη, εκπρόθεσμη και τμηματική απόδοση των μηνιαίων οφειλομένων για τους μήνες εώς και τον Σεπτέμβριο του 2012 που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε τις 4 δόσεις, οι Έλληνες φαρμακοποιοί αναγκάστηκαν να υποστούν για πολλοστή φορά μια καταστροφική μείωση των εσόδων τους που προορίζονταν πλέον για την κάλυψη των πάγιων και λειτουργικών εξόδων τους αλλά και την αποπληρωμή των οφειλομένων τους.

2α. Αναφορικά με την πετσοκομμένη, πεπαλαιωμένη σχεδόν ανέλπιστη  αλλά και διακαώς αναμενόμενη πληρωμή των οφειλομένων του 2011 έχω να σας δηλώσω: πως η πληρωμή 14 μηνες μετά δεν έχει ολοληρωθεί! μαζί μ’ ένα ερώτημα επίσης που με ταλανίζει: Είναι δυνατόν σε μια χωρα που προσπαθεί εναγωνίως να ξεπεράσει το πρόσφατο παρελθόν της, να πληρώνονται ποσά άνευ παραστατικών και επεξηγήσεων πληρωμών; Με μεγάλο ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε την ομοιογένεια δε των ποσσοστών πληρωμής μεταξύ των φαρμακοποιών από τη μια , εαν τηρήθηκε κάποια τέτοια ποσοστιαία αναλογία αλλά και το ποσοστό καταβολής σε σχέση με το σύνολο των οφειλομένων από την άλλη! διότι η δήλωση : “Οι Φαρμακοποιοί έλαβαν 200 εκατομμύρια ευρώ για τις παλαιές οφειλές του ΟΠΑΔ “ δεν μας λέει πολλά για το αν αυτά είναι όλα και πότε θα έρθουν τα υπόλοιπα! Ολα αυτά τα επισημαίνω διότι αν πρόκειται να προκύψει ΝΕΟ Φορο Χαράτσι πρεπει να είμαστε ενήμεροι !!!

2β. Αναφορικά με τις πληρωμές των υπολοίπων παρόχων, υπό τις ιδιότητες του Ελληνα πολίτη οικογενειαρχη πατερα και φαρμακοποιού  σας αναφέρω ότι είναι λογικό να ασπάζομαι τόσο την αγωνία τους αλλά και την ικανοποίησή τους για την πληρωμή διότι θεωρώ τον εαυτό μου έναν από αυτούς όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες είτε συνάδελφοι είτε συμπολίτες μας και αυτό το επιδείξαμε έμπρακτα και  παμπολες φορές, όταν στηρίζαμε μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο τη φαρμακευτική περίθαλψη στην χώρα, πιστώνοντας και ξαναπιστώνοντας στον Ασφαλιστικό φορέα, ακόμα και σε ημέρες που η συστηματική προσπάθεια στρέβλωσης της εικόνας του Έλληνα φαρμακοποιού ξεπέρασε κάθε όριο και φαντασία.
Την ανακοίνωση όμως έπρεπε να την αναρτήσετε προς τις ενώσεις και τους συναδελφικούς επιστημονικούς συλλόγους των, διότι έτσι κινδυνεύετε να χαρακτηριστείτε εριστικοί και ξεπερασμένοι, από τη στιγμή που οι αναχρονικές τακτικές του διαίρει και βασίλευε είναι πλέον ξεπερασμένες από την Ελληνική κοινωνία.
3. Αναφορικά με τις τραπεζικές συμβάσεις που όφειλε να σεβαστεί ο ΕΟΠΥΥ, δημιουργεί εντύπωση η διαφορά χρονικής φάσης της μάλλον  επιδεικνυόμενης ελαφρότητας, με την οποία αντέδρασε υπερ ευαίσθητα ο Οργανισμός. Αφενός μεν διότι τα ποσά που πληρώθηκαν από τους φαρμακοποιούς ως τόκοι υπερημερίας όλο αυτό το μακρυύ διαστημα κυμαίνονταν από 12-15% ανα έτος που αν πραγματικά σεβόταν την σύμβαση των αντισυμβαλλόμενων μελών, έπρεπε να είχε δράσει νωρίτερα για τις πληρωμές των οφειλομένων! Ένα καθεστώς βέβαια που ισχύει και σήμερα, διότι θα ήθελα να ενημερώσω τον ‘’ευαίσθητο’‘ Οργανισμό, πως ακόμα και σήμερα τρέχουν κι άλλες συναπτόμενες και υπερήμερες δανειακές συμβάσεις μεταξύ Φαρμακοποιών της χώρας και Ιδιωτικών Τραπεζικών οργανισμών, καθώς και υπερήμερες δανειακές συμβασεις φαρμακαποθηκών και τραπεζών που αναμένουν να πληρωθούν μέσα από τις τρέχουσες και αναμενόμενες μελλοντικές πληρωμές σας στα φαρμακεία. Ακόμη χειρότερα βέβαια η έλλειψη ρευστότητας που προκαλείτε με την αθέτηση των πληρωμών, οδηγεί και σε αναγκαστικό ξεπούλημα του χώρου μέσω ‘‘αναγκαστικών’’ δανειακών συμβάσεων με ξένους οργανισμούς που προσπαθησαν να επιβάλλουν ξένες εταιρίες, με αντάλλαγμα την πρόσκαιρη παρεχόμενη ρευστότητα στην επιχείρηση. Με αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθούν στον έλεγχο των Ελληνικών Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, που εναγωνίως προσπαθούν να κρατηθούν στα χαμηλότερα αποδεκτα όρια βιωσιμότητος.

Για την ενημέρωσή σας, πίσω από κάθε φαρμακοποιό στην Ελλάδα υπάρχουν άλλοι 12.000, σήμερα Λουράντος Δαγρές, Σοφιανόπουλος, αύριο Αμπατζόγλου, Θεοδοσιάδης, Μακρυγιαννης …. ένας για όλους και όλοι για έναν!

Παρακαλώ όπως ανασκευάσετε τις δηλώσεις σας αναφορικά με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών ο οποίος εξέφραζε το σύνολο των Ελλήνων Φαρμακοποιών

Από τον ιστορικό Δήμο Πέλλας
Με εκτίμηση
Παναγιώτης Α. Ζαρογουλίδης
Φαρμακοποιος, ΜΒΑ
Αντιπρόεδρος ΦΣ Πέλλας