Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Οι Καθηγητές μας πρέπει να ηγηθούν της σωστής αντιμετώπισης της δραστικής!

Προς τον Πρόεδρο της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών Καθηγητή Κο Σκαλτσούνη Αλέξιο.

Αξιότιμε Κε Καθηγητά,

Όπως γνωριζετε, η θεσμοθέτηση του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στον ιατρικό κλάδο, διότι πολύ απλά, ο νόμος στέρησε από τον ιατρό το δικαίωμα, να διαχειρίζεται το αντικείμενο της ειδικότητας του φαρμακοποιού, ακόμα κι αν αυτό δεν επετεύχθη έτσι όπως είχε εξ΄αρχής υποδείξει η Τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση. Χρόνιο εγκλημα (εκ προθέσεως) της Πολιτείας ή αποτέλεσμα επιστημονικής ανεπάρκειας του φαρμακοποιού, που προέρχεται απο ελλιπή πανεπιστημιακή εκπαίδευση; Φαντάζομαι πως συμφωνείτε οτι η δεύτερη εκδοχή, δεν αποτελεί καν επιχείρημα, για να αθωώσει ένα έγκλημα που δυστυχώς πληρώνουμε ακριβά ως πολίτες αλλά και ώς φαρμακοποιοί.


Η κατοχύρωση της δραστικής ουσίας, είναι ενα μεγαλο όπλο το οποιο θα περιχαρακώσει θεσμικά το επάγγελμά μας, θα αναδείξει σημαντικά το διακριτό ρόλο του φαρμακοποιού στο χώρο της Υγείας, θα ανακυκλώσει τη φθαρμένη επιστημονική γνώση του μεγαλυτερου ηλικιακά φαρμακοποιού και σίγουρα θα αποτελέσει κίνητρο το οποίο θα ενθαρύνει και την αναβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης των φοιτητών της φαρμακευτικής, επαναπροσδιορίζοντας το σκοπό του απόφοιτου φαρμακοποιού στην ελληνικη κοινωνία. Για ποιο λόγο  απευθύνομαι σε εσάς?
Θεωρώ, οτι σε αυτόν ειδικά τον αγώνα διεκδίκησης των αυτονόητων δικαιωμάτων του κλάδου μας, η δυναμική του συνδικαλισμού, πρέπει να συμπορευθεί, με την τεκμηριωμένη επιστημονική απόδειξη που ως πανεπιστημιακοί είστε οι καθ΄ύλην αρμόδιοι. Οφείλετε λοιπόν να αναλάβετε δράση.
Πρέπει λοιπόν να ευαισθητοποιηθείτε ως πανεπιστημιακή κοινότητα, υπερασπίζοντας το προϊόν της επιστήμης μας στα ΜΜΕ. Είναι αδιανόητο να ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι του ιατρικού κλάδου, οτι αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος , αν ο φαρμακοποιός χορηγήσει το φάρμακο (δραστική ουσία) στο ασθενή. Στην προσπάθεια τους μάλιστα να αυτοϊκανοποιηθούνε οι ίδιοι, δε διστάζουνε να προσβάλλουν, να απαξιώσουνε και να χλευάσουνε την επιστήμη της φαρμακευτικής, ενώ την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει ένα μέλος ΔΕΠ της φαρμακευτικής σχολής, για να παρέμβει δημόσια, έτσι ώστε να αποστομώσει τους συμφεροντολόγους επικριτές μας. Είμαι σίγουρος, οτι η άποψή σας, όχι μονο θα αποκαταστήσει άμεσα την αλήθεια που σπιλώνεται σκοπίμως, αλλά παράλληλα, δε θα αφήσει περιθώρια περαιτέρω αμφισβήτησης της.
Θεωρώ λοιπόν πρώτιστο καθήκον αλλά και ιδεολογικό σας χρέος, να μην μείνετε αμέτοχοι αλλά να πάρετε δημόσια θέση στο θέμα της δραστικής ουσίας ως στυλοβάτες της φαρμακευτικής επιστήμης. Ένα μέτρο που μόνοωφελεί και καθόλου δε βλάπτει τον Έλληνα φαρμακοποιό και φυσικά ούτε τον Έλληνα πολίτη.
Είναι ζήτημα επιστημονικής αξιοπρέπειας καθώς επίσης και δημοσίου συμφέροντος.
Ήρθε η ώρα να υπερασπίσετε την επιστήμη που μας διδάξατε.

Με εκτίμηση,

Χαλιγιάννης Ηλίας
Πρόεδρος Φαραμακευτικού Συλλόγου  Ροδόπης
Τερζής Αναστάσιος
Αντιπρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου
Δαγρές Γιάννης
Ταμίας Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών
Κουτέπας Γιώργος
Μέλος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών
Πανδή Νικολέττα
Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας
Τσιριμπής Δημήτρης
Μέλος ΔΣ Φαρμακευτικού Συλλόγου Κορινθίας