Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Στην χώρα της ελεύθερης αγοράς η λογική και τα στοιχεία κερδίζουν τις τυφλές και δογματικές "εργαλειοθήκες"

*άρθρο αμερικάνικου μέσου ενημέρωσης
 
Οι ανεξάρτητοι φαρμακοποιοί της Βόρειας Ντακότας επικράτησαν και πάλι απέναντι σε μια ακόμα προσπάθεια από την Walmart και άλλες αλυσίδες λιανικής, να λειτουργήσουν φαρμακεία στην Πολιτεία. Και μάλιστα δεν ίδρωσαν καν! Περίπου το 60 τοις εκατό των ψηφοφόρων είπε «όχι» σε ένα μέτρο που θα καταργούσε μια νομοθεσία του 1963 που περιορίζει την ιδιοκτησία των φαρμακείων ΜΟΝΟ σε φαρμακοποιούς, η οποία και διατηρεί αποτελεσματικά εκτός παιχνιδιού αλυσίδες καταστημάτων που ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες. Ο νόμος είναι μοναδικός στο είδος του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλες αμερικάνικες Πολιτείες εξαλείφουν παρόμοιες νομοθετικές ρυθμίσεις-απαγορεύσεις μέσω των νομοθετικών σωμάτων τους ή άλλες οδούς κατά τον τελευταίο μισό αιώνα, αλλά περίπου 10 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, έχουν παρόμοιους νόμους.


Η πρόταση 7 υποστηρίχθηκε με μια καμπάνια 2 εκατομμυρίων $ από την μεγάλη αλυσίδα Walmart. Τα τελευταία 5 χρόνια μόνο έχουν γίνει άλλες δύο νομοθετικές προσπάθειες να ακυρωθεί ο παλιός νόμος και άλλες τόσες έχει γίνει αποτυχημένη προσπάθεια να τεθεί σε δημοψήφισμα.


Οι υποστηρικτές
της Πρότασης 7 προσπάθησαν να αποδείξουν την υπόθεση ότι το κράτος έχει υψηλότερη από τις συνήθεις δαπάνη στις συνταγές αλλά και ότι το άνοιγμα της αγοράς στις αλυσίδες θα επιφέρει χαμηλότερες τιμές και τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών. Οι αντίπαλοι και μια δεξαμενή σκέψης που προωθεί την τοπική ιδιοκτησία των επιχειρήσεων τους αντιμετώπισαν την Πρόταση με δικά τους δεδομένα που δείχνουν ότι οι τιμές της Πολιτείας ήταν στην πραγματικότητα καλύτερες από ό, τι εκείνες των γειτονικών και τα φαρμακεία είναι περισσότερο προσβάσιμα από τον εθνικό μέσο όρο.

Οι ανεξάρτητοι φαρμακοποιοί υποστήριξαν ότι αφήνοντας τα καταστήματα της αλυσίδας σε μια Πολιτεία με περισσότερο αγροτική σύνθεση, θα οδηγήσει σε συγκέντρωση στις πιο αστικές περιοχές εις βάρος των τοπικών φαρμακείων που είναι κατανεμημένα στις άλλες πόλεις όπου δεν έχει κανένα οικονομικό νόημα για να ανοίξει ένα μεγάλο κατάστημα της αλυσίδας. "Αυτό που ισχύει είναι: ακόμη και αν η Wal-Mart μπορεί να είναι 100 μίλια από την πόλη σας, οι δυνάμεις της αγοράς μπορούν να ασκήσουν πολύ μεγάλη πίεση στα τοπικά καταστήματα», δήλωσε ο Mike Spiese, ένας ανεξάρτητος φαρμακοποιός της Βόρειας Ντακότας.

"Οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι χρειάζεται ακόμη να υπάρχει μια τοπική επιλογή", υποστηρίζει. "Ακόμα κι αν είναι πιθανό να υπάρξουν νέες προσπάθειες για να καταργηθεί ο νόμοςμετά την σταθερή απόρριψη της πρότασης από τους ψηφοφόρους, παρά την μονόπλευρη διάθεση μεγάλων κεφαλαίων για το σκοπό, αυτό θα πάρει αρκετό καιρό ακόμα", πρόσθεσε ο Spiese. "Έχουν βαθιές τσέπες, έτσι θα συνεχίσουν να προσπαθούν", είπε. "Αλλά το 60-40 εναντίον τους, δεν φαίνεται καλό σημάδι για αυτούς." 

Μένει να δούμε αν η Πολιτεία μπορεί να διατηρήσει αυτό το είδος της υποστήριξης για ό,τι κάποιοι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν μια παρωχημένη νομοθεσία, ενώ ο πληθυσμός της εκρήγνυται με την έκρηξη τιμής του αργού πετρελαίου φέρνοντας ξένους οι οποίοι μπορεί και να μην μοιραζονται την οπτική των ανεξάρτητων φαρμακοποιών της Βόρειας Ντακότας. 

πηγή: http://www.governing.com/topics/elections/gov-north-dakota-pharmacy-law.html

Δείτε εδώ την έρευνα των εκεί Φαρμακοποιών που εκμηδένισε την πρόταση: